Robert Denies

ROBERT DENIES, gitaar


Robert begon zijn gitaarstudies reeds op 9-jarige leeftijd. Na lessen in de muziekacademie van Berchem (bij Marc Verlinden) en  een jaar dagschool Jazzstudio (gitaarles van Peter Hertmans en Serge Lazarevitch), behaalde hij zijn eerste prijs klassieke gitaar met onderscheiding aan het Koninklijk Vlaams  Muziek Conservatorium te Antwerpen in 1990. Hij volgde Flamencolessen bij o.a. Michel Gillain en  Merengue de Cordoba. Masterclasses  klassieke gitaar in België, Nederland, Frankrijk en Hongarije bij o.a. Roberto Aussel, Hubert Käppel, Amsterdams gitaartrio en recent nog bij David Russel.


Hij werd 2de laureaat in de Nationale gitaarwedstrijd voor de jeugd in Aalst en kreeg de prijs voor beste interpretatie van El decameron Negro Van de Cubaan Leo Brouwer.


Naast het klassiek repertoire raakte Robert meer en meer geboeid door zowel Zuid-Amerikaanse als Flamencomuziek. Vanuit deze interesse kwam hij terecht in o.a ‘Que Pasa’ (Latin-Jazzformatie), klassiek gitaarduo Pasion (met Jan Van Outryve), ‘Trio Gua-Gua’ met Ludo Mariën (accordeon) en Bart Zegers (contrabas), (o.a. Dranouter festival) Sumari (world-music) met o.a. José Toral Rodriguez (flamencogitaar) en Stefan Bracaval (fluit) (o.a. Zuiderpershuis)... In 2005 bracht hij met de multiculturele formatie Siempre Moreno de cd La Van uit. Er volgden een hele reeks concerten en festivals (o.a. Pole-Pole, Zomer Van Antwerpen, Zomerfestival Vlaanderen). Daarnaast speelt hij ook in het Nieuwe Trio Gua-Gua  met Juangra Moreno (gitaar) en Dimitri Meurrens (contrabas).


Momenteel werkt hij aan opnames met zijn nieuwe groep Pati Pami met o.a de Chileense zangeres Patricia Alvarado, Antonio Segura (flamencogitaar) en Serge Dacosse (elektrische bas). In deze formatie speelt hij naast gitaar ook cavaquinho, Cubaanse Tres en brengt ook vocale ondersteuning en schrijft hij de meeste composities. Vorig jaar verscheen een nieuwe klassieke gitaar-cd Les Prairies met uitsluitend werk van Alexis Blumberg, geïnterpreteerd door diverse gitaristen. Zijn interpretatie van Waltz for Noemie  werd enkele malen door Klara geselecteerd.


Robert geeft sinds 1997  gitaarles aan de! Kunsthumaniora en daanaast ook in de muziekacademies van Turnhout en Borgerhout. Hij besloot in 2012 om opnieuw te studeren  aan de Artesis Hogeschool Antwerpen en behaalde in 2013  zijn  master-diploma  gitaar optie podium met grote onderscheiding op het totaal van de artistieke vakken.


www.pati-pami.com 

www.duo-robertdenies-danielevanos.com

Robert Denies