Nicolas Callot

NICOLAS CALLOT (1979), piano


Nicolas Callot  begon op achtjarige leeftijd zijn pianostudies bij Heidi Hendrickx en Levente Kende. In 2002 behaalde hij zijn master-diploma in het conservatorium van Antwerpen. Hij vervolmaakte zich verder aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam bij de Russische pianiste Mila Baslawskaja en volgde tevens les bij o.a. E. Leonkaja, J. Wijn, D. Bashkirov, G. Kurtag, C. Hogwood en L. Berman.


Nicolas Callot nam met succes deel aan verschillende wedstrijden. Zo behaalde hij de eerste prijs van Jong Tenuto, van Axion Classics van Belfius Bank, van de Benelux-wedstrijd ‘Jonge Virtuozen’ van de Lions-club en van de drie graden van Cantabile.

Nicolas werd laureaat van de Bachwedstrijd, de wedstrijd Stephan de Jonghe en van de wedstrijd ‘Jonge Solisten’ van de Filharmonie. In 2008 werd hij  laureaat van de internationale Brahms wedstrijd (Oostenrijk).


Nicolas heeft talrijke concerten gegeven in binnen- en buitenland. Hij speelde o.a. in de V.S., Denemarken, Bulgarije, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Frankrijk en werkte met dirigenten zoals Philippe Herreweghe, Michael Schoenwandt, Georges Octors, Frans Cuypers, Fernand Terby, Piet Swerts, Ivo Venkov, Christo Christov en Pierre Thimus. Hij speelde met orkesten zoals deFilharmonie, het Deens Radio-orkest, Jeugd en Muziek Antwerpen, het Bulgaars Symfonisch Orkest en het kamerorkest van Luik. Hij werd al meermaals uitgenodigd door de VRT. Reisde voor opnames naar Denemarken, nam een reportage op voor Canvas met werk van Brahms en was meermaals te horen in interviews op radio en TV.


Hij is actief als kamermuzikant. Hij vormt samen met Lucas Blondeel een pianoduo. Naast de moderne piano concerteren zij ook op historische instrumenten. Hij werkt vaak samen met het Nederlandse strijkkwartet EnAccord. Als liedbegeleider werkt hij vaak samen met o.a. Hendrickje van Kerckhove en Werner Van Mechelen. Hij was enkele jaren lid van het Enigma pianokwartet.


Hij is als leraar verbonden aan de! Kunsthumaniora en het Mago in Antwerpen. Hij was enkele jaren assistent-leraar aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam.


Hij nam een Cd op met werken van Brahms, Liszt en Schubert bij het label Phaedra-classics. In 2010 nam hij bij Beeldenstorm een cd op met kamermuziekwerk van Hanne Deneire.


Naast zijn carrière als concertpianist en pedagoog is hij ook opnametechnicus en regisseur. Hij nam cd’s op voor het label SenzaNome. In de nabije toekomst staan er opnames gepland voor Brilliant-classsics.www.nicolascallot.be

www.callot-blondeel.be


Nicolas Callot