Mieke Cools

MIEKE COOLS, dwarsfluit & traverso


Als kind zette Mieke Cools haar eerste muzikale stappen in de Halewijnstichting. Op 15-jarige leeftijd begon zij fluit te studeren, aanvankelijk als autodidact met een fluitmethode als leidraad. Na ongeveer een jaar begon zij les te volgen bij Karl Lenski: fluit en tevens blokfluit en  blokfluitenconsort.


Na de Grieks-Latijnse humaniora studeerde zij 3 jaar aan het Lemmensinstituut te Leuven, o.m. fluit en blokfluit bij respectievelijk Karl Lenski en Patrick Peire. Wegens tijdsgebrek drong een keuze tussen beide instrumenten zich op; het werd fluit. Zij vervolgde haar fluitstudie aan het K.V.M.C te Antwerpen bij Jan Van Reeth en studeerde tevens kamermuziek, orkestspel, notenleer, muziekgeschiedenis, harmonie, pedagogie en stemvorming. Zij behaalde 1ste prijzen voor fluit, notenleer en muziekgeschiedenis.

Zij studeerde traverso bij Marcel Ketels en Frank Theuns bij wie ze ook een interpretatiecursus ”Muziek aan het Hof van Frederik de Grote” volgde. Mieke Cools volgde een meestercursus fluit en kamermuziek bij wijlen Gustav Scheck en stages oude muzieknotatie, koor en ensemblespel op oude instrumenten bij o.m. Eugeen Schreurs, Dirk Snellings, Paul Van Nevel, Erik Van Nevel, en Marcel Ketels.


Als leerkracht fluit is Mieke Cools sinds 1979 verbonden aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Antwerpen-Wilrijk. Later kwamen daar ook samenspel, blokfluitenconsort en traverso bij. Tevens is zij sinds 1993 leerkracht fluit en kamermuziek aan de! Kunsthumaniora van Antwerpen.


Hoewel haar hoofdactiviteit zich op pedagogisch vlak bevindt, verleent zij geregeld haar medewerking aan kleine en grote(re) concerten, als instrumentist op fluit, traverso en blokfluit en tevens als koorzanger.


de! Kunsthumaniora klassiek

MMXX