Edwig Abrath

EDWIG ABRATH (1968)


Ontplooit een veelzijdige activiteit als dirigent, componist/arrangeur, instrumentalist en pedagoog. Studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en aan het Maastrichts conservatorium en volgde vervolmakingscursussen in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk (Wenen).


Is gastprofessor aan de Artesis Hogeschool Antwerpen, Campus Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium en leraar aan de! kunsthumaniora van Antwerpen.


Is zowel actief binnen het lichtere als het ernstige genre.  Dirigeerde symphonic shows met o.a. Clouseau, Noordkaap, Axelle Red, Hooverphonic, Novastar, Ozark Henry, Within Temptation, Roxette, Toots Thielemans en Florent Pagny.  Werkte samen met o.a. Ennio Morricone en Yannis Markopoulos (Who pays the ferryman?).  Van deze laatste nam hij voor Naxos in nauwe samenwerking met de componist twee cd’s op met diens symfonisch werk.


Is dirigent/arrangeur van het Adya Classic-projekt en tweede dirigent/arrangeur van Night of the Proms.  Is tevens vaste dirigent van het koor Fine Fleur. Leidde orkesten als Il Novecento, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera, het Luiks Kamerorkest, het Adya Orchestra, het Limburgs Orkest, het Jeugd & Muziekorkest Antwerpen, Ensemble Emanon.


Werkte mee aan muziektheaterprodukties van o.a. Les Ballets C de la B ,  Victoria,  De Werf, de Vlaamse Opera en Cineberti (animatiefilm) en leidde produkties bij o.a. Soil, Het Muziek LOD, Tabas&co en Zwarte Sneeuw. Creëerde werk van o.a. Frank Agsteribbe,  Dmitris Andrikopoulos,  Erika Budai,  Boudewijn Buckinx, Alain Craens, Koen Dejonghe, Patrick de Clerck, Jan De Maeyer,  Johan De Smet,  Wim Henderickx, Jan Hendrik Van Damme, Dick Van der Harst, August Verbesselt, Marc Verhaegen.

Concerteerde in zowat alle Europese landen, Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Australië.


Is eerste prijswinnaar van de Internationale Compositiewedstrijd 2000, Prijs Jan Vermulst (Nevers, Frankrijk).


Verleende zijn medewerking aan radio- en tv-opnamen in binnen- en buitenland. Nam cd’s op voor o.a. Naxos, Universal, Phaedra en Mouse.