Bart Rodyns

BART RODYNS (1978), orgel, klavecimbel, harmonium & muziekesthetica


Bart Rodyns behaalde aan de Academie te Lier de prijzen Pro Musica, Jos Van Looy, Victor Van Hemel en de Medaille van de Stad Lier, tevens werd hij er laureaat van de Ottoboni kamermuziekwedstrijd. Aan de Antwerpse kunsthumaniora behaalde hij het diploma Klassieke Muziek (orgel-klavecimbel) bij D.Van Handenhoven. 

Daarna studeerde Bart aan de conservatoria te Antwerpen en Maastricht (NL) bij D.de Rooij, H. Leenders, J.Verdin en M.Verheggen. De opleiding “Master of Music” Uitvoerend en Docerend Musicus (orgel alsook theorie) sloot hij af met grootste onderscheiding. Verder verdiepte hij zich in verschillende stijlen bij oa. Naji Hakim (Parijs) en Andrea Marcon (Italië).


Bart won herhaaldelijk prijzen op verschillende (inter)nationale wedstrijden te Birmingham (UK), Leiden (NL), Brussel, Halle, Kortrijk… maakte opnames voor de Belgische, Nederlandse, Franse, Deense en Praagse radio.


Violist Tijmen Wehlburg en Bart Rodyns vormen een perfect op elkaar ingespeeld duo dat expressieve kamermuziek brengt. Altijd warm en authentiek, en een tikje eigenzinnig. Samen met tenor en goede vriend Jan Van Elsacker richt Bart in 2007 het ensemble Il trionfo del Tempo op. Het brengt authentieke muziek uit de vijftiende en zestiende eeuw. Hun debuutconcert op het festival Musica Antiqua in Brugge blijkt een groot succes. Het leidt in 2009 naar hun eerste opname in samenwerking met Radio Klara: Il Canto d'Orfeo.

Bart is artistiek leider en continuospeler van het gerenommeerde Euterpe Baroque Consort. Dit vocale en instrumentale ensemble van professionele internationale musici brengt authentieke muziek op historische instrumenten. Recente hoogtepunten zijn het openingsconcert van Het Festival van Vlaanderen (2008) en Klara in 't Paleis en Klara in Izegem (2008, 2009). Daarnaast werkt Bart vast samen met het ensemble Oltremontano onder leiding van Wim Becu.


Bart streeft ernaar om elke muziekstijl zoveel mogelijk uit te voeren op historische instrumenten en is een “klavierspeler” in de brede zin van het woord.  Hiervoor doet hij dikwijls beroep op zijn eigen instrumentarium : klavecimbels (Ruckers en Delin replica’s), kistorgel (Jos Moors 2012), Erard tafelpiano (1803), Mustel Kunstharmonium (1928) en 19de eeuwse harmoniums (Debain, Alexandre). Ook in deze optiek is Bart organist -titularis van het Forceville -orgel (+/- 1720) te Broechem.


Zijn repertoire omvat muziek van de renaissance tot hedendaagse muziek met o.a. de integrale orgelwerken van F. en L. Couperin, J. Pachelbel, C. PH .E. Bach, J. Brahms en F. Liszt en alle orgelconcerti van G.F. Haendel. Meermaals was hij solist met gerenommeerde orkesten met werken van o.a. Haendel, Brahms, Haydn, Salieri, Mozart, Bach, Corrette, Poulenc…

Bart werd genomineerd voor Klara’s muziekprijzen 2010.

Zijn concertcarrière bracht hem in de meeste landen van Europa en de USA.


www.bartrodyns.be